Vangnet klokkenluiders

Hulp aan klokkenluiders

Klokkenluiders

Door de één worden ze held genoemd. Door de ander worden ze in het minst erge geval dood gezwegen en in het ergste geval bedreigd, geïntimideerd en volledig gesloopt en raken ze alles kwijt. Er zijn klokkenluiders bekend die de druk niet meer aan konden en zelfmoord pleegden. Klokkenluider (postuum) Arthur Gotlieb, werkzaam bij de Nederlandse Zorgautoriteit, maakte een einde aan zijn leven: https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/de-dood-van-een-klokkenluider

Zelf ben ik ook klokkenluider van misstanden in de Jeugdzorg. Door de één word ik held genoemd, door de ander volledig gesloopt. Die 'ander' is altijd, in alle gevallen te vinden bij het bedrijf, instelling of overheid waar je de klok luidt. In mijn geval dus ook.

Het klokkenluidershuis en alle protocollen ten spijt is er niets wat klokkenluiders helpt in hun ongelijke strijd. In plaats van een medaille of op zijn minst een bos bloemen en de inzet vragen van hun hulp om deze misstanden te lijf te gaan worden ze ontslagen, verliezen hun inkomen, komt hun huwelijk onder druk te staan of nog veel erger raken ze hun inkomen, kinderen, huwelijk en huis kwijt.

Wat ik graag wil bereiken met het vangnet voor klokkenluiders is:

 • Garantie op behoud van huis en betalen huur/hypotheek.
 • Klokkenluiders mogen niet worden uitgeschreven op hun adres.
 • Garantie op inkomen tot drie jaar na melden misstanden (deze termijn is gekozen om eventuele rechtszaken af te wachten. Bij het vinden van werk stopt het inkomen vanuit de oude werkgever en de hulp vanuit het vangnet).
 • Garantie op ziektekostenverzekering.
 • Recht op gratis mediaton of een advocaat.
 • Recht op bescherming van zichzelf en het volledige gezin.
 • Geen media uitingen waar de klokkenluider niet aan heeft mee gewerkt of achter staat.
 • Geen jeugdzorg of andere voor het gezin bedreigende invloeden van buitenaf om te manipuleren of angst aan te jagen.
 • Indien nodig psychische hulp. 

Wat er nodig is:

 • Een gemotiveerd team die klokkenluiders kunnen bijstaan op verschillende gebieden maar ook een luisterend oor willen zijn. Een soort buddy's dus.
 • Een accountant, advocaat of notaris om de financiën van deze funding en eventueel een vervolg hierop in de vorm van een stichting o.i.d. te beheren.
 • Iemand die bereidt is brieven te schrijven, contacten te onderhouden voor klokkenluiders naar instanties (woningbouw, ziektekostenverzekering enz).

Wat ook nodig is is geld. Een aantal klokkenluiders redt het nog maar lopen wel tegen een aantal zaken aan waar dringend hulp bij nodig is. Van één klokkenluider weet ik dat hij dakloos is en uit de ziektekostenverzekering is gezet, een aantal klokkenluiders zit ondergedoken in het buitenland (voor zover ik weet 3 incl. ikzelf) en één klokkenluider wordt helemaal kapot geprocedeerd op het moment.

Dus, denk je iets te kunnen betekenen op welk gebied dan ook meld je aan via een mail naar: Vonbrinkerinky@icloud.com. Als streefbedrag vul ik € 25.000 in. Ik heb niet inzichtelijk op dit moment hoeveel er precies nodig is maar het zal eerder meer zijn dan minder.

Namens de klokkenluiders bedankt!

Geplaatst op woensdag 3 februari 2021 om 17:22

€ 110,00

6 donaties

Doel: € 25000,00 - 0 % behaaldDelen op social media

Top donaties
Anoniem
€ 25,00


20:30 - 16-03-2021
Natascha Nelen-Iliohan
€ 25,00

Hulde aan deze helden
10:23 - 04-03-2021
Riks Toering
€ 25,00


10:22 - 04-03-2021

Laatste donaties